Investera i utdelningsaktier

Utdelningsaktier

Vad är utdelningsaktier?

Nyligen stötte jag på konceptet med utdelningsaktier och blev direkt intresserad. ”Vad är utdelningsaktier?” var det första jag tänkte. Låter ju som en passiv form av intäkt och även fast intäkten säkert inte är så stor så tyckte jag ändå att det lät intressant och ville veta lite mer.

Jag googlade lite om ämnet och hittade flera artiklar och lärde mig snabbt om ämnet. I enkla drag så är utdelningsaktier helt enkelt aktier som ger utdelning. Man placerar alltså pengar på en aktie och eventuellt så får man avkastning — antingen varje månad, eller varje kvartal, eller så varje år — helt upp till företaget man placerat pengarna hos.

För den som är intresserad av utdelningsaktier och tycker att det låter intressant så är de en ypperlig investeringsmöjlighet och något man i så fall bör läsa lite mer om. Utdelningsaktier finns listade här.

Hur investerar man i utdelningsaktier?

Att investera i dem är väldigt enkelt. Du besöker din börsmäklare och så handlar du helt enkelt aktien där. Mäklaren kan vara allt ifrån Avanza till Yahoo Finance (för den som befinner sig utanför Sverige). Det finns flera börsmäklare man kan använda sig utav dock så är min personliga favorit varje svensks favorit — självaste Avanza. Där kan man väldigt enkelt påbörja sitt konto (föreslår ett ISK för bättre skatteplanering), och så börjar man helt enkelt handla.

Placera pengarna i det företag du önskar att placera pengarna hos. Du tar reda på vilka företagen är genom att läsa på en lista med utdelningsaktier. Därefter så låter du bara pengarna växa. När en utdelning är aktuell för företaget så kommer du, då du nu är en aktieägare, att bli meddelad om detta och därefter får du pengarna insatta på kontot direkt. Det kan inte bli mer passivt än så.

Vilka är några bra utdelningsaktier?

Marknaden har många utdelningsaktier att erbjuda idag och några av de populäraste är Tele2, Handelsbanken, Millicom, MTG, m fl.

Aktierna kommer även i olika former, så som preferensaktier, aktier med en stabil utdelningstillväxt (dividend growth), m fl. Det hela beror lite på vad man är ute efter. Man kan läsa om hur allting fungerar och vilka typer utav aktier som finns genom att helt enkelt Googla om konceptet och bläddra bland de sidor som dyker upp och avser besvara ens frågor.

Är det klokt att investera i utdelningsaktier?

Beror lite på vem du frågar — om du frågar mig dock så är svaret ett självklart Ja! De flesta av oss har en lön och i samband med vår lön så har vi en massa onödiga utgifter också. Själv bekostar jag mig en massa objekt och prylar jag egentligen inte behöver. Garderoben är fylld med kläder jag aldrig tagit på mig och skärp, kepsar, mm som jag aldrig kommer att ta på mig. Hade jag inte köpt dessa plagg och istället investerat den stora summan pengar allt detta hade kostat så hade jag säkert haft en stor summa pengar investerad i utdelningsaktier idag. Därmed hade jag, istället för att ha en massa kläder jag aldrig kommer att ta på mig, haft en utdelning varje år och istället haft en intäkt istället för en onödigt utgift.

Rekommenderar investeringen starkt — speciellt för den som önskar placera sina pengar långsiktigt.