Samsung Galaxy S10: iPhone dödaren?

Samsung Galaxy S10 vs Apple iPhone

Samsung lanserade sin Galaxy S10 för bara några månader sedan och omedelbart efter lansering dök det upp en massa videos på YouTube där folk som använt iPhone i flera år (i många fall decennier) nu överväger att byta från iPhone till Samsung.

Den naturliga frågan var, är S10an verkligen den modell som äntligen punkterat iPhones nästan-monopol status på smarttelefonmarknaden?

I min åsikt så är svaret nej. I detta inlägg kommer jag förklara varför.

Skillnaderna på iPhone och Samsung—svåra för Samsung att lösa

Skillnaderna mellan iPhone och Samsung är många och dessa är inte begränsade till endast hårdvaran, vilket är det Samsung primärt arbetar med, utan skillnaderna är, till exempel, de molnlösningar som iPhone, och i större drag Apple, erbjuder, visavi de lösningar som Android, dvs inte Samsung erbjuder. Andra skillnader är de appar som man kan hitta på iPhone, jämfört med de som man kan hitta på Google Play. Dock så är det, i min ödmjuka åsikt, mjukvaran som spelar störst roll. Här har Samsung nästan noll kontroll. De har viss kontroll—dock jämfört med Apple är denna kontroll nästintill ingen.

Så vad är det med mjukvaran som gör iPhone iPhone, och gör att Samsung har svårt för att komma ikapp?

Jo: Konsistensen.

Detta må låta konstigt. Vadå konsistens? Läs vidare!

Jämför man en iPhone med en Samsung med Android operativsystem så är skillnaderna väldigt stora. Samsung besitter som sagt Androids operativsystem. Detta är inget Samsung utvecklar utan Android ägs av Google vilket innebär att operativsystemet också utvecklas av självaste Google.

Det Samsung kan göra är att skapa sitt egna ”skal” som läggs ovanpå operativsystemet—dock är denna då ändå begränsad till de begränsningar som operativsystemet i sig sätter. Dessa kan vara allt ifrån den obligatoriska tillbaka-knappen som finns längst ned på skärmen till hur notiserna visas på skärmen. Hur appar installeras och hur appar körs.

Det Apple gjort så jättebra med iPhone är hur allting bollar med varandra.

Apple arbetar inte bara med hårdvaran, som är majoriteten av det Samsung gör, men Apple arbetar också med mjukvaran. Släpper de en ny modell? Anpassa mjukvaran så att den passar med hårdvaran! Detta är omöjligt för Samsung att göra. Deras senaste modeller har skärmar med rundade sidor som ser urläckra ut—hur fungerar dessa dock med mjukvaran? Väldigt dåligt. Videosar som man spelar upp har rundade kanter. Ljuset reflekteras här och man har svårt för att exempelvis läsa undertexter som landar just på denna rundade kant.

Apple gör det också väldigt bra rent prestandamässigt. Önskar du byta app? Svep bara till höger, eller till vänster, längst ned på skärmen.

Vill du byta app med Samsung? Ja, hade Samsung kunnat välja hade de nog valt samma metod som Apple idag har. Hur gör man nu, dock? Antingen så kan du klicka på den fyrkantiga knappen längst ned till höger, och därefter välja den app du vill gå till, och detta görs med en väldigt ”robot-aktig” känsla.  Eller så kan du svepa upp från det nedersta hörnet och därefter välja app. Det är alltså inte lika smidigt som att helt enkelt svepa höger och vänster som det är på iPhone—och denna rörelse som ger dig full kontroll över den app du önskar att välja—medan Androids känns lite mer robot-aktig.

Skillnaderna är många

Skillnaderna är för många för att lista i ett inlägg. Dock så är de där, och de är stora.

Att S10 skulle vara iPhone-dödaren tror jag inte. Samsungs problem är inte telefonerna utan mjukvaran. Detta är Googles utmaning, inte Samsung. Så länge Samsung använder Android är de beroende av Google och så länge Google inte förbättrar Android så kommer Samsung att fortsätta vara en Samsung.