Preferensaktier ger utdelning som liknar sparkontots ränta

Preferensaktier

Ett intressant ämne som få rör—preferensaktier. Detta inlägg ska försöka tackla begreppet och förklara varför preferensaktier kan vara något att överväga för den som önskar spara pengar—och spara pengar på ett smart, samt smidigt sätt.

Det här är preferensaktier

Preferensaktier är i enkla drag helt enkelt en aktie som ger ägaren företräde när det kommer till utdelningar.

När företaget som man äger aktierna i gör en utdelning till sina aktieägare så gör de utdelningen till ägarna utav preferensaktierna först, innan de vidare gör en utdelning till stamaktieägarna.

Det är i korta drag vad preferensaktier är. Få skillnader finns mellan preferensaktier och vanliga aktier. Preferensaktier handlas på samma sätt och säljes på samma sätt. Skillnaden är att man med preferensaktier har för avsikt att spara och tjäna pengar på utdelningarna, som prioriteras för en före alla andra aktieägare—medan man med vanliga aktier mer spekulerar på ett aktie men även här tjänar pengar på aktiebolagets utdelningar.

På så vis så är preferensaktier mer ett klokt sätt för folk som önskar spara pengar på en aktie att helt enkelt köpa aktier i ett bolag och därefter få företräde när det kommer till utdelningarna. På så vis minimerar man risken och kan således spara pengar i ett bolag på ett smartare och smidigare sätt. Många hemsidor listar idag olika preferensaktier för den som önskar spara pengar och här följer en lista över alla preferensaktier.

Var kan man köpa preferensaktier?

Aktierna kan köpas i nästan alla börsar och aktiemäklare idag. Enklast är det att helt enkelt öppna ett konto hos Avanza och börja handla dessa utefter behov.

De kan även handlas hos alla storbanker och sparbanker, då de är ett oerhört populärt sätt att spara pengar.

Nämn helt enkelt åt din bankman eller börsmäklare att du helt enkelt vill placera pengarna i preferensaktier. Välj några aktier ur listan i länken som specificerades högre upp i inlägget och nämn därefter dessa aktierna åt din aktiemäklare som aktier du är intresserad av att köpa. Din aktiemäklare sköter därefter allting—med din översyn naturligtvis.

Oftast kan detta göras direkt över telefon. Du ringer helt enkelt din aktiemäklare eller bank och nämner att du önskar spara pengar i preferensaktier. Därefter nämner du de aktier du önskar placera dina pengar i och vilket belopp du önskar spara.

Smart är det att spara en fix summa pengar varje månad då man på så vis inte känner av placeringen allt för mycket och helt enkelt sparar en viss summa pengar varje månad.

Inom några år har man snart oerhört mycket pengar placerade i preferensaktier och utdelningarna som därefter tillkommer gör sparkontot ännu större och starkare.

Skillnaderna mellan preferensaktier och sparkonton

Sparkonton är egentligen ett konto man öppnat hos en bank helt enkelt, som banken därefter tar pengarna ifrån och investerar dessa för att ge en ränta på dem. Alternativt så lånar de ut pengarna till andra låntagare och därefter ger banken spararen en ränta på sparkontot baserat på låneräntan de erbjudit till andra.

På så vis sparar man som sparare sina pengar och erhåller en ränta på sparandet i samband med det.

Preferensaktier ger minst lika bra ränta som vanliga sparkonton gör idag och är helt enkelt ett annat sätt att spara sina pengar på.

Läs mer om preferensaktier här.